Goda behandlingseffekter med IKBT för hetsätningssyndrom

I SibeRs årsrapport för 2023 som nyligen publicerats var Stockholms centrum för ätstörningar (SCÄ) för första gången representerade med behandlingsprogrammet NÄRA vid hetsätningsproblematik. Det är också första året som IKBT för hetsätningssyndrom hos vuxna registreras i SibeR. För behandlingar med fullföljd behandlingstid och eftermätning var det mycket goda behandlingseffekter.

– Årsrapporten sammanfattar att omorganisering till en enhet för Digital vård har lett till att fler behandlingar inletts och att väntetiderna för patientgruppen har minskat. Ytterligare visar SibeRs data att de som fullföljer NÄRA blir väldigt förbättrade, och även förbättras efter behandlingen. Tyvärr är det en stor andel som avbryter behandlingen, vilket är i linje med internetbehandling generellt. Det behöver inte i sig vara negativt om man som SCÄ arbetar utifrån en stegvis vårdmodell, säger Magdalena Jansson, specialistpsykolog och tf enhetschef vid enheten för Digital vård, vid Stockholms centrum för ätstörningar.

SibeR, Svenska internetbehandlingsregistret, är ett nationellt kvalitetsregister som lanserades 2015. Det är till för uppföljning och kvalitetssäkring av psykologisk internetbehandling för alla åldersgrupper inom primärvård, psykiatri och somatisk vård.

Ett utdrag från Sibers årsrapport:

”Reflektion över resultaten för hetsätning hos vuxna

Det är första året som IKBT för hetsätningssyndrom hos vuxna registreras i SibeR. Bedömning av resultaten i Stockholm, SCÄ försvåras av att eftermätning saknades för knappt hälften av behandlingarna. Kring 45 procent av behandlingarna avbröts i förtid. För behandlingar med fullföljd behandlingstid och eftermätning var det mycket goda behandlingseffekter. Resultaten verkar ha förbättrats ytterligare vid uppföljning efter vidmakthållandefas.

Det vore önskvärt med eftermätning även för patienter som avbryter behandlingstiden för att få ett grepp om effekten i denna grupp. EDE-Q är ett komplext mått med för många frågor och för lång tidsram för att användas som veckomätning eller vid varje behandlingsmodul, men bör kunna upprepas i en mätning efter en inledande fas. Möjligen bör SibeR överväga att lägga till måttet antal dagar med hetsätning per vecka i analogi med TLFB-metodiken för alkoholbrukssyndrom och rekommendera att det läggs in för rapportering vid varje modul/varje vecka.

Det behöver inte vara negativt i sig med en rätt stor andel avhopp under förutsättning att man arbetar med en stegvis vårdmodell där man kan lotsa vidare till annan hjälp för dem som efter initial psykopedagogisk fas inte klarar av digitala program och stöd till förändring via distanskontakter. Efter omorganisering till en enhet för digital vård har SCÄ snabbt kommit igång med ett stort antal behandlingar och enligt ledtidsstatistiken lyckats väl med att komma tillrätta med tidigare långa väntetider.”

– Det är väldigt roligt att enheten för Digital vård har hjälpt till med att korta väntetiderna för personer med hetsätningsproblematik. Ännu roligare är det att se att de som fullföljer behandlingen i NÄRA blir väldigt förbättrade och att de fortsätter förbättras även efter behandlingen. Behandlarna gör ett fantastiskt jobb och den här statistiken tydliggör att internetbehandling kan göra stor skillnad i en människas liv, säger Magdalena Jansson.

Den data som SCÄ får från SibeR hjälper till att få syn på viktiga utvecklingsområden. Framöver kommer SCÄ arbeta med insatser för att förbättra följsamheten till behandlingen. De kommer även göra en del förändringar i NÄRA med syfte att alla ska kunna känna igen sig och känna att behandlingen är utformad efter de behov man har.

 

 

 

Publicerad 2024-10-02