Akut hjälp

Vid livsfara ring alltid 112.

Du som behöver akut psykiatrisk hjälp är välkommen att kontakta våra jourmottagningar eller psykiatriska akutmottagningen. Akuten har tyvärr ofta långa väntetider, medan jourmottagningarna kan ge dig snabbare hjälp. 

Här är våra jourmottagningar

Våra jourmottagningar har öppet varje dag 8-22 om inget annat anges. Hos dem får du snabb och kvalificerad hjälp.  

Klicka på mottagningens namn för att komma direkt till deras kontaktsida:

För att se mottagningarna på en karta gå till Google Maps.

Så här fungerar jourmottagningarna

Även om du aldrig har haft kontakt med psykiatrin tidigare så är du välkommen att ringa till oss på jourmottagningen och få råd och stöd. Även du som är orolig för någon närstående kan få rådgivning om hur du bör agera, samt hur och var du och din närstående kan få hjälp. 

Skulle vi bedöma att du behöver akut hjälp så har vi ibland möjlighet att åka ut på ett hembesök till dig, så att du får träffa en läkare eller en specialistsjuksköterska. 

Efter ditt första telefonsamtal till oss så kan du också få en bokad besökstid på vår mottagning. När du kommer hit så kommer du att få visa upp din legitimation och ditt frikort om du har ett sådant. 

På jourmottagningen får du träffa en läkare eller en specialistsjuksköterska som bedömer vilken vård du behöver. Ibland kan det räcka med besöket hos oss, men vi kan också hjälpa dig med information och hänvisning till andra mottagningar som kan ge dig mer hjälp.

Du kan till exempel bli hänvisad till en psykiatrisk öppenvårdsmottagning eller till heldygnsvården om du behöver det. Vi kan också hjälpa dig att få kontakt med beroendevården eller en vårdcentral. 

Du kan också ringa de här hjälplinjerna:

Barnens hjälptelefon - BRIS

BRIS vuxentelefon - för dig som är orolig för ett barn

Jourhavande medmänniska

Jourhavande präst

112

112

Kvinnofridslinjen

Röda Korsets telefonjour

Självmordslinjen

Äldretelefonen