Peter Gullbro, skötare

Peter Gullbro har jobbat som skötare i tolv år. Nu jobbar han på Rättspsykiatri Vård Syd. "Förändring kan ta tid men man får inte ge upp. Det har jag fått se prov på många gånger," säger Peter. Se filmen här.

Peter Gullbro

"Förändring kan ta tid men man får inte ge upp. Det har jag fått se prov på många gånger."

Vad är det bästa med att jobba här?

Att man träffar väldigt mycket människor, väldigt olika människor ska jag säga. Både i personalgruppen och i patientgruppen. Det är roligt, det är spännande. Det händer mycket, full fart hela tiden. Det gillar jag.

Vad känner du att du och dina kollegor bidrar med?

Medmänsklig närvaro skulle jag säga är det viktigaste som vi bidrar med. Vi finns här vad det än är. Vi är här för er skull. Jag känner att jag kan ge dem verktyg och motivation till förändring. Det är stunder av glädje, förströelse, omsorg. 

Jag tycker också att jag ger dem kunskap om deras situation, deras juridiska situation men också om diagnoser, hälsa och mediciner till viss del och det ger minskad oro och en minskad ovisshet hos patienten om vad som ska hända.

Vilka viktiga egenskaper behövs i ditt jobb?

Att man är lugn. Att man har ett gott tålamod. Att man har en mogen personlighet…och en gnutta humor är alltid bra också. Det är viktiga egenskaper.

Flexibel och vara beredd på det oväntade. Det är väldigt viktig att vara uthållig. Förändring kan ta tid men man får inte ge upp. Det har jag fått se prov på många gånger. 

Vad har patienterna lärt dig?

De lär mig att bli ödmjuk inför livet faktiskt. De ger mig mycket tillbaka också. De ger mig glädje och bekräftelse på att jag gör ett bra jobb.  Livet är inte lätt alla gånger men man måste kämpa på. Det gäller alla människor.

Hur tufft man än har det finns det de som har det lika tufft. Det är bara att kämpa - det finns inget alternativ. Vara uthållig, och det gäller både personal och patienter. Man får inte ge upp!